dijous, 6 de juny del 2013

Premi Nit de Sant Jordi

Aquest text fa refèrencia als amics que formen el grup literari: Sis En Punt. Cada llibre és una metàfora de cada escriptor: l'Anna , la mestressa acollidora. L'Elisabet la reina de la puntuació. La Marta la poetessa ideal. La Núria la dama de les flors i els viatges. En Rafel el bon Carpanta i en Ramon l'home de les il·lusions. A tots ells va dedicat l'escrit. Us estimo, amics:


 


EL MEU PRESTATGE ESPECIAL


Tinc una petita biblioteca repartida entre dues llibreries. Una al dormitori, on hi ha els llibres antics i d’herència familiar, i de les filles i dels néts quan eren petits. I l’altra, a l’estudi on hi tinc tots els llibres d’ús i de lectures actuals. He de dir que sóc força àcrata pel què fa a la seva disposició; no he tingut mai clar si els llibres han d’estar situats per col·leccions, per temes, o per ordre alfabètic d’autors... Però quan en busco un, posseeixo un sisè sentit que condueix la meva mà al lloc precís i “ja el tinc!”, exclamo amb alegria.
En aquesta llibreria hi ha un prestatge molt especial, únic i estimat. En aquest prestatge només hi ha sis llibres, un conjunt petit i variat que no té res a veure amb la resta de volums. Tots són diferents, cadascun pertany a un gènere i tema determinat, però junts formen un tot. Un tot intel·ligent, aglutinador i democràtic que em són imprescindible per a fer literatura i fins i tot per a viure.

1 - L’hostal de la Glòria – Josep Ma. de Sagarra. Teatre. Ed. Aymà.
És una obra senzilla, en vers, però d’una certa categoria. A banda de la vida de l’hostalera, que ara no ve al cas, el més important és l’espai, l’hostal. Un lloc  de trobada força acollidor. Aquí la gent comparteix xerrades, treball, lectures, emocions i bons berenars. Tot el conjunt fa que els estadants esperin amb il·lusió les cites quinzenals.

2 - Tractat de Puntuació – Joan Solà. Gramàtica. Ed. Columna
És un compendi de saviesa gramatical. No només aclareix tots els dubtes de puntuació: “ep!, que aquí hi va una coma” “No, no, un interrogant, no. S’hi ha de posar una exclamació...” Si no que també situa perfectament la sintaxi, la coherència del text escrit, i l’ordenació de les frases (encara que després els escriptors tinguin llibertat absoluta en el seu ús). És un llibre imprescindible.

3 - Antologia de les mil millors poesies de la llengua catalana – Diversos autors. Poesia. Ed. Glosa
És una obra completa de gran categoria. La tria és perfecte: bona rima, vocabulari ajustat, imatges i metàfores espectaculars. Hi ha una mica de tot, des de poemes d’abrandat esperit patriòtic, fins a molts de temes marins, passant per d’altres de nadalencs, d’amistat, i fins i tot de teòrics respecte la pròpia versificació... I es gaudeix molt en les descripcions especialment acolorides. És molt bo de llegir.

4 – Viatges i Flors – Mercè Rodoreda. Relats breus. Ed. Club Editor
Aquest llibre és una sorpresa contínua, els seus relats són unes experiències fantasioses magnífiques. Pel que fa als viatges, tan real pot ser la descripció d’una cursa per la ciutat, com irreal el d’elevar-se cap al cel com un globus a causa d’una bona faldilla. I què dir de les flors, des de la descripció de la senzillesa d’uns narcisos, fins a la sofisticació d’una magnífica mimosa. La seva lectura és tot un plaer.

5 – El què hem menjat – Josep Pla. Receptari de cuina. Ed. Destino
És un receptari únic. Menjar de la terra, ferm, costumista, a vegades rebuscat. Tot i que té una aparença de senzillesa, no ho és gens, al contrari, la seva cuina és complicada i molt elaborada. Hi ha recomanació de bons vins especialment, a part dels casolans, d’alemanys, i també de bons caves. Una curiositat, no us perdeu l’apartat de la dieta de lluna plena.

6 – El llibre de les il·lusions – Paul Auster. Novel·la.  Ed. Anagrama
És una gran novel·la, el seu protagonista és un escriptor imaginatiu que mai no es repeteix a sí mateix. Pot abordar qualsevol tipus d’història des d’uns morts que es donen la gran vida, a uns lleons que conviuen amb els humans amb tota naturalitat. El llibre combina bé l’astúcia literària amb una gran dosi d’ingenuïtat feliç. Molt recomanable.

           Bé, ja veieu que, per a una amant de la literatura, aquests llibres siguin tan preuats. Tot i que em tinc per dona despresa, aquests llibres no els deixaré mai a ningú, no fos cas que me’ls prenguessin. No m’ho perdonaria mai, a aquestes alçades de la meva vida ja no sabria com viure sense ells. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada